Yayla Çorbası Tarifi

   Her öğünün olmazsa azsa olmazı çorbalar'dır elbette ki. Her mevsimde ve her sofrada vazgeçilmezimiz çorba çeşitlerimiz'dir. Özellikle kış aylarında hemen hemen hepimizin sofralarında yerini alan sevdiğimiz çorbalar sıcak tercih edilir. Örneğin yayla çorbası. Yoğurtlu çorbaları yazın daha çok bulundursak da kış mevsiminde sıcak olarak tüketmekte fayda vardır. Soğuk çorbaları da yaz aylarının en çok tercih edilen sıvı içeceklerimizden. Ayrıca sağlık açısından düşünürsek çorba çeşitlerini ve sıvı içecekleri daha da fazla tüketmemiz gerekmektedir. Bağırsakların çalışmasını da kolaylaştıran çorbalar şehriyelli, yoğurtlu çorbalar, soslu çorbalar, yüzük çorbaları da hemen hemen her mevsimde annelerimizin bir geleneği gibidir adeta.
       
 Yayla Çorbası Malzemeleri:
      5 Kişilik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemesi:
 - 1 Çay bardağı pirinç veya Şehriye,
 - 1 Yumurta, 1 Yemek kaşığı un,
  - 1 Yemek kaşığı margarin,
  - 2 Yemek kaşığı sıvı yağ,
  - 1 Su bardağı et suyu,
   -Yarım kilo yoğurt,
   - Pul biber, kuru nane, iki diş sarımsak.
   
Yayla çorbası tarifi.
Yayla Çorbası Yapılışı ve Tarifi:
 Beş kişilik yayla çorbamız için, 1 çay bardağı pirinci yıkayıp ocağa koyalım, lapalaşıncaya kadar pişsin.  Ayrı bir kabın içine yoğurdumuzu alalım. 1 yumurtayı, bir çorba kaşığı unu ve tuzu da ekledikten sonra iyice çırpalım.  Et suyunu, yoksa normal su ilave ederek pişmekte olan pirincin içine dökerek aynı anda da karıştıralım ki topaklanmasını önlemiş oluruz. Kaynayıncaya kadar karıştırmak gerekiyor sürekli.
Yaklaşık 15 dakika pişirelim  kısık ateşte, bir taraftan ayrı bir tavaya margarini eriterek sıvı yağını da koyalım, ardından pul biberi, nane ve ezdiğimiz sarımsağımızıda sosa ekleyerek bir iki dakika kaynatıp çorbamızın içine dökelim ki hepsi aynı anda bir taşım kaynayınca ocağımızı kapatıp en az 5-10 dakika dinlendirelim.
Yayla çorbamız servise hazır.
Afiyet OLSUN..
Not: Her derde deva olan yoğurtlu yayla çorbamızı, pirin'ten yaptık ama isterseniz. şehriye, döğme, iri bulgurdan ve erişte'den de pişirebilirsiniz..
Share this post :

Yorum Gönder

Test Sidebar